in.gr Επιστήμη

Pathfinder.gr Επιστήμη

Science magazine

Scientific American

Yahoo! Science News

Nature current issue

Powered By Blogger

Μαμ και νάνι: Ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό οδηγεί σε επιπλέον κιλά ;


Είναι συνήθης τακτική να τρώμε βραδυνό απογευματινές ώρες και όχι πρίν τον ύπνο επειδή υπάρχεο η πεποίθηση ότι δεν θα κάψουμε το φαγητό που μόλις φάγαμε αλλά θα γίνει βάρος κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι διάφορες μελέτες που γίνονται γίνει μας δίνουν πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα και για να απαντήσουμε στο ερώτημα συνοπτικά: ΟΧΙ, δεν φαίνεται να επιρρεάζεται το βάρος μας αν τρώμε σχετικά αργά. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό ; Επειδή το βάρος μας δεν μεταβάλλεται τόσο βραχυπρόθεσμα όσο η διάρκεια μιας νύχτας αλλά καθορίζεται βασικά από το ισοζύγιο μεταβολικού ρυθμού και προσλαβανόμενης με το φαγητό ενέργειας. Οπότε εάν κάποιος τρώει κατά την διάρκεια της ημέρας πάρα πολύ και το βράδυ τίποτα, όχι, δεν θα αδυνατίσει.
Απο την άλλη οι μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ύπνου μειώνει την ποσότητα της ορμόνης λεπτίνης που απελευθερώνεται στον οργανισμό και η οποία βοηθάει στην διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα. Αντιθέτως όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά μια άλλη ορμόνη εκκρίνεται και μας δημιουργεί αίσθημα πείνας.

2 comments:

Anonymous said...

souper!!!twra tha trwme prwi, mesimeri, apogeyma .....alla k vradi.....xou xou...kali epityxia sth nea soy arxi me ta bionea....!!!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Total Pageviews